boeken

Gender en diversiteit

Het Financieel Dagblad vroeg in 2017 aan Marieke van den Brink, hoogleraar Gender & Diversity aan de Radboud Universiteit, naar haar mustreads als het om het onderwerp diversiteit gaat. Nog geen acht procent van de mensheid heeft typische vrouwelijke of mannelijke hersenen, maar dat zegt niets over hoe gender en leiderschap met elkaar verknoopt zijn.

Twee mustreads volgens Van den Brink in het FD;

Testosterone Rex (Engelse versie)In het boek Testosteron Rex (Nederlandse titel; hierboven staat de Engelse versie afgebeeld), prikt de Brits-Canadese onderzoeker Cordelia Fine op overtuigende wijze een aantal hardnekkige gendermythen door. Fine ontkracht op humoristische wijze, en gesteund door wetenschappelijk onderzoek, de eeuwenoude ideeën over de rol van evolutie, het brein en hoe een man en vrouw zich van nature zouden gedragen.

Het blijkt bijvoorbeeld dat hooguit acht procent van de mensen typische vrouwelijke dan wel mannelijke hersenen heeft. De rest van ons heeft een ‘gemengd’ brein wat ons veel veelzijdiger maakt dan de rollen die we onszelf toedichten op basis van biologische sekse. Een absolute must read voor diegenen die verder willen komen dan Vrouwen komen van Venus, mannen komen van Mars van John Gray.

 

 

 

Hillary Rodham ccllinto - boek 'What happened'Het aantal vrouwen op invloedrijke topposities is nog steeds schrikbarend laag. In haar laatste boek geeft Hillary Clinton een inkijkje in het bizarre verkiezingsjaar 2016. We krijgen inzicht in het giftige seksisme waar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van doordrenkt zijn. Clinton zoekt verklaringen voor haar nederlaag en vraagt ze zich af wat ze anders had kunnen doen. En hoewel dit grotendeels aan anderen ligt, heeft ze ook de nodige zelfkritiek en twijfel.

Het boek biedt voor mij een prachtig inzicht met voorbeelden over de manier waarop gender en leiderschap met elkaar verknoopt zijn, en hoezeer bewust en onbewust seksisme nog altijd een rol spelen in de publieke opinie.

Bron: FD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *